Bilanț Vestibular

La Clinica ORL AȘ Medical se poate efectua un bilanț vestibular complet ce constă într-o baterie de investigații care să testeze funcția fiecăruia dintre struțurile anatomice ale urechii interne,structuri răspunzătoare pentru sindroamelor vestibulare de tip periferic..

Efectuarea investigațiilor vestibulare este absolut necesară pentru a diferenția un vertij de tip periferic (cauzat de o afectare a organului echilibrului din urechea internă) de un vertij de tip central (neurologic).

Videonistagmografia

Ochii funcționează în strînsă legătură cu urechea internă pentru realizarea echilibrului, astfel că mișcarea capului sau un alt stimul al urechii interne trimite semnale către mușchii oculari prin intermediul sistemului nervos, formînd așa numitul reflex vestibule-ocular.(RVO). RVO produce în mod normal mișcări ale globilor ocular ce mențîn vederea clară în timpul mișcării capului.

În cazul videonistagmografiei se utilizează niște ochelari speciali, avînd montate două camere video conectate la sistemul computerizat de analiză a mișcării globilor oculari. Un test VNG evaluiaza mișcarea ochilor în timp ce urmăresc o țintă în mișcare. Alt test evaluiaza mișcarea ochilor în timp ce capul este orientat în diferite direcții.

Preluarea și analizarea cu ajutorul unui computer a informațiilor video obținute, denumită videonistagmografie computerizată permite stabilirea precisă, obiectivă, a cauzei ametelilor și a tulburărilor de ehilibru.

Testarea durează circa 15 de minute pacientul purtând pe cap ochelarii special concepuți, conectați la sistemul video de înregistrare computerizată a imaginilor. I se solicită să își deplaseză privirea în 3 direcții diferite (nistagmusul spontan), apoi este culcat în anumite poziții destinate să declanșeze nistagmusul pozițional (provocat). În final, examinatorul imprimă mișcări rapide capului pacientului și se înregistrează reacția globilor oculari (head-shaking).

Video Head Impulse Test

Cel mai nou și totodată cel mai important test pentru diagnosticul vertijului.

VideoHit este investigația ce testează individual funcția celor șase canale semicircular, cea mai frecvent afectată component a sistemului vestibular periferic.

Acest test se poate efectua în prezent cu ajutorul unor ochelari de videonistagmografie foarte ușori, dotați cu o camera video ultraperformanta de mare viteză capabilă să surprindă cele mai mici detalii ale ochilor în timpul testării. Un soft foarte rapid permite înregistrarea și analiză lor complexă, transformînd acest test clasic într-unul de mare valoare în precizarea sediului leziunii.

Investigația constă în efectuarea unor mișcări de mică amplitudine a capului în ambele direcții( dreapta-stîngă), pacientul încercînd să țînă privirea fixată pe o țintă de pe perete și înregistrarea mișcărilor ochilor de către videocameră ochelarilor. Apariția așa numitelor sacade corectoare( mișcări ale ochilor ce aduc imagine ape rețînă) este surprinsă și analizată în comparație cu viteză de mișcare a capului, măsurată de niște senzori din ochelari.

Este un test rapid și confortabil pentru pacient, în aproximativ 10 minute obțînîndu-se rezultatul.

Posturografia statică computerizată

Posturografia statică computerizată (PSC) este un test de stabilitate posturală. În timp ce VNG evaluează interacţiunea oculo-vestibulară, PSC oferă informaţii despre controlul motor sau funcţia de echilibru în diferite condiţii de mediu.

PSC testează legăturile dintre toate componentele sistemului ce asigură echilibrul – ochii, sistemul somatosenzitiv şi sistemul vestibular. Măsoară reacţia unei persoane la medii în care cantitatea de informaţie trimisă de ochi şi sistemul somatosenzitiv-este-variată.

Testul constă în menținerea poziției pe o platformă, cu privirea fixată la o ţintă anume. Ţinta se mişcă în timp ce senzorii de presiune de sub platformă înregistrează mişcările greutăţii corpului (balansul) în timp ce persoană testată îşi menţine echilibrul (se folosește un cadru de siguranţă pentru a preveni căderea în timpul-testării).

Posturografia oferă informaţii despre cât de bine este menţinut echilibrul în timpul unor situații anume provocate.
La Clinică ORL AS Medical funcționează în prezent posturograful static Synapsys. Acesta este un sistem computerizat de analiză și interpretare a tulburărilor de echilibru în cazul pacienților cu afecțiuni vestibulare. Sistemul este compus dintr-o platforma cu senzori de presiune care preia datele generate de mișcările (voluntare și involuntare) ale pacientului și le transmite unui software specializat, capabil să diferențieze cauza tulburărilor de echilibru: suferință urechii interne (afectare vestibulara), suferință somatică osteoarticulara (somatosenzoriala) sau afecțiuni oculare (oftalmologice).

Pe baza acestei analize se elaborează planul de tratament și recuperare al bolilor cauzatoare de vertij și tulburări de echilibru, și se evaluează eficientă tratamentului.

Reeducarea vestibulară

O altă aplicație importantă o constituie reeducarea vestibulară. Această constă într-o serie de exerciții de coordonare a mișcărilor pacientului efectuate direct pe platforma posturografului, care urmăresc accelerarea recuperării echilibrului după bolile care afectează urechea internă.

Practic pacientul are posibilitatea de a reînvață mișcările necesare unei coordonări adecvate a echilibrului corpului. În acest mod se scurtează semnificativ durata tratamentului afecțiunilor vestibulare..

În final, pe baza informațiilor oferite de aceste investigații,ce se pot realiza în present, la Clinica AS MEDICAL, cu aparatură de ultima generație-se poate stabili nivelul unde se află leziunea aparatului vestibular-așa numitul “ topodiagnostic vestibular”-și iniția un protocol therapeutic.

Dacă o ureche este bolnavă, încercăm s-o vindecăm. Dacă echilibrul este compromis de o cauza obiectivă, care nu poate fi tratată medical, atunci intervenim cu această aparatură complexă.

Recuperarea posibilității de deplasare a bolnavului este foarte importantă, pentru că toate cazurile de vertij, instabilitate, amețeli , dezechilibru, rău de mișcare, rău de debarcare, rău de mașînă sau aglomerație reprezintă handicapuri majore. Imposibilitatea deplasării bolnavului de unul singur, fără însoțitor, frică de cădere pe stradă, cu riscul unor traumatisme periculoase, fac că reeducarea funcției echilibrului să reprezinte un obiectiv major, indispensabil în lupta cu aceste probleme grave.

Care este durata tratamentului?

În funcție de diagnostic și de gradul afectării, se fac între 5 și 10 ședințe de reeducare, evoluția pacientului fiind monitorizată permanent. Durata unei ședințe de reeducare este de 30 de minute, fiind necesare două-trei ședințe pe săptămâna.

„Un organism sănătos este camera de oaspeţi a sufletului, un organism bolnav, o închisoare.”

O mai bună îngrijire a sănătății este misiunea noastră

Număr de telefon

0756 920 920

Luni - Marți: 8:00 - 17:30

Joi: 8:00 - 17:30

Sâmbătă: 8:00 - 14:30

Adresă Email

simona_n_simion [at] yahoo.com

Miercuri: 8:00 - 17:00

Vineri: 8:00 - 16:30