Rinită cronică hipertrofică – Ce este și de ce apare?

înseamnă în primul și primul rând obstrucția nazală, adică nas înfundat și este o inflamație a mucoasei nazale.

Ce este rinita?

În interiorul foselor nazale se află niște structuri, care se numesc cornete nazale – o structura osoasă, acoperită de o mucoasa plină de vase de sânge. Ele sunt pe trei etaje: etajul inferior – cornetul nazal inferior, etajul mediu – cornetul nazal mediu, etajul superior – cornetul nazal superior. Sunt niște structuri lungi în interiorul nasului nostru, pe peretele lateral al nasului, lungi că niște degete și cu un rol foarte important și benefic pentru organism, acela de a filtra și steriliza aerul, de a îl umidifică, de a îl încălzi. Ele ripostează foarte mult la mediu, la aerul pe care îl respirăm. Aerul pe care îl respirăm este foarte toxic, plin de noxe, praf, toxine, germeni, bacterii și alergeni și ele trebuie să filtreze acest aer.

La începutul vieții noastre aceste structuri sunt înguste, și de la zi la zi, de la an la an, ele trebuie să filtreze un aer din ce în ce mai agresiv, din ce în ce mai toxic și cresc în volum, ocupând încetul cu încetul toată cavitatea nazala. Sunt că niște baloane de săpun, care se dilată cât le permite fosă nazala. Și atunci, în momentul în care ele se umflă atât de mult, creează o obstrucție nazala majoră. Din păcate, această obstrucție nazala majoră pe care o avem se manifestă evolutiv și nu resimțim obstrucția nazala decât mult prea târziu.

Care sunt simptomele rinitei cronice hipertrofice?

Rinită înseamnă inflamatia cornetelor nazale, cronică înseamnă că evoluția este de peste trei luni și hipertrofica înseamnă că s-au mărit foarte mult în volum.

Simptomele rinitei cronice hipertrofice

Senzația de nas înfundat, senzația că nu mai poți să tragi aerul cum trebuie pe nas și că trebuie să deschizi gură.

  •  Dureri de cap- acele dureri de cap matinale, cu care te trezești și persistă pe toată perioada zilei.
  • Tulburări de memorie și incapacitate de concentrare la muncă , în condițiile în care nu mai intră suficient aer în nas, nu mai ajunge suficient oxigen la creier și se produce o hipoxie cerebrală,
  • Simptome de răceală și de sinzuita cronică. Dacă nasul este înfundat, se înfundă și sinusurile și apar simptomele unei sinuzite cronice- dureri faciale și rinoree posterioară, secreții nazale care picură în spatele nasului și se duc spre gât.
  • Dureri de gât,persistente, care apar și dispar, cu apariția în timp a faringitei cronice cu parestezii faringiene.
  • Pe fond de nas înfundat se alterează și ventilația urechilor și ajungi să ai sensibilitate la nivelul urechilor, o disfuncție tubara în primul rând, să simți că ai senzația de ureche înfundată, că pacane urechea. Treptat, acele secreții care se duc în spatele nasului, se duc și în ureche și ajungi să faci otita medie acută seroasa și /sau supurata.

Din când în când rinită cronică se poate reacutiza, se poate infectă ( viral sau bacterian)și atunci vorbim de o rinită acută- moment în care, la nivelul cornetelor nazale se adună secreții nazale mucopurulente,suprainfectate bacterian, ceea ce impune o terapie mult mai completă și riguroasă.

Cum se tratează rinită cronică hipertrofică?

Tratamentul este evolutiv, în etape. În primul rând, cu cât vii mai repede la doctor, cu atât rezolvi problema mai repede.  Când îți dai seama foarte rapid că ai obstrucție nazală, mergi la doctor și vei primi un tratament medicamentos, local și oral.  În momentul în care ajungi la doctor și au trecut doi-trei ani de obstrucție nazală atât de agresivă, doctorul îți va spune că îți trebuie intervenție chirurgicală.

Intervenția chirurgicală asupra cornetelor nazale se numește cauterizare a cornetelor nazale, o ardere a acestor structuri prin radiofrecvență, cel mai frecvent. Mai există și alte metode, dar sunt mai puțin citate, cel mai frecvent se utilizează radiofrecvență și coblatia. Această cauterizare se poate face cu anestezie locală sau anestezie generală, nu este nevoie de spitalizare și vindecarea post-operatorie durează cam patru-șase săptămâni. După șase săptămâni cornetele nazale sunt retrase suficient de mult și pacientul are un confort al vieții mult mai bun și simte că respiră cum trebuie.

 

Care sunt factorii care agravează rinită?

 

În primul rând, aceste cornete nazale se umflă, se dilată în nas și totul se amplifică și datorită factorilor externi, datorită aerului poluat pe care îl respirăm. În orașele foarte mari, în orașele cu industrie, respirăm foarte mulți poluanți, toxine, praf, noxe, care se depun pe mucoasa nazală și stau la nivelul cornetelor nazale și le inflamează.

Pe lângă acești factori foarte externi pe care nu-i putem evita, mai adăugăm și fumul de țigară (fumatul activ sau pasiv). În aerul pe care îl respirăm există o serie de germeni, bacterii și viruși, care de asemenea se lipesc de mucoasa nazală și inflamează aceste cornete nazale. Și pe lângă acești factori bacterieni și virali mai sunt factorii alergici.

Cum se pot ameliora simptomele rinitei?

 

 Dacă am elimina mecamic acești factori poluanți de pe mucoasa nazala- praf, noxe, alergeni, bacterii, atunci cornetele nazale nu ar mai crește așa de mult în volum și nu am mai avea obstrucție nazala mare. Cum am putea să eliminăm mecanic acești poluanți? Pur și simplu, prin spălături cu sprayurile cu apă de mare. Aceste sprayuri conțîn doar apă de mare cu care spălăm mucoasa nazala.Sprayurile cu apă de mare ar trebui să fie folosite zilnic, dimineață și seară sau în timpul zilei, dacă lucrăm într-un mediu cu praf, cu noxe. Cum folosim corect sprayul nazal? Cei mai mulți oameni folosesc greșit sprayul. Îl folosesc stand cu capul orientat spre spate și apă de mare ajunge în gât. Nu trebuie să ajungă în gât, trebuie să ajungă doar în nas și să iasă imediat din nas și atunci , stăm cu capul în jos și cu bărbia în piept. Băgăm un puf lung de apă de mare și imediat suflăm nasul, nu trebuie să tragem în spate, ci imediat suflăm nasul. Și atunci au ieșit toate mizeriile care sunt în nas și simțim un nas mai hidratat, mai liber și o respirație mai ușoară.

„Un organism sănătos este camera de oaspeţi a sufletului, un organism bolnav, o închisoare.”

O mai bună îngrijire a sănătății este misiunea noastră

Număr de telefon

0756 920 920

Luni - Marți: 8:00 - 17:30

Joi: 8:00 - 17:30

Sâmbătă: 8:00 - 14:30