Tulburările de echilibru – Ce sunt și de ce apar?

Ne asigurăm ca pacientul să primească toate informațiile necesare.

Nu orice amețeală înseamnă vertij.

Astfel,în cazul unei amețeli cauzele pot fi multiple,precum-scăderea glicemiei, anemia, stresul, oboseală, tensiunea oscilantă, curele de slăbire,bolile febrile, atacurile de panică.Vertijul reprezintă o senzație eronată de deplasare a corpului în raport cu mediul înconjurător sau a mediului înconjurător în rapot cu corpul, percepută de pacient ca o iluzie de mișcare, de rotație. Sindromul vestibular odată apărut, afectează semnificativ calitatea vieții, putînd fi invalidant-conform statisticelor internăționale, 80% dintre pacienți sunt nevoiți să-și întrerupă activitatea profesională.

O altă senzație de amețeală și instabilitate este Răul de mișcare (Kinetoze), care este însoțit de greață sau vărsături și apare cînd pacientul merge cu mașînă, cu vaporul sau se da în leagăn sau în alte dispozitive în mișcare, precum și răul de aglomerație sau de hipermarket.

Cauzele vertijului

Sistemul vestibular este parte a urechii interne implicate în echilibru. Colectează informații referitoare la mișcare, echilibrul și orientarea spațială și trimite semnale la creier, potrivit „Asociației pentru tulburări vestibulare”. În cazul în care organele vestibulare de pe ambele părți ale capului funcționează corect, ele trimit impulsuri simetrice. În cazul în care nu funcționează în mod corespunzător, pot există probleme senzoriale și de trimitere, către creier.

Una din principalele cauze ale sindromului vertiginos sunt infecțiile virale, bacteriene cantonate la nivelul nivelul urechii interne- labirintită sau inflamația nervului vestibular-neuronita vestibulară , se asociază frecvent cu un episod de infecție acută de tract respirator superior (frecvent gripă) și se manifestă printr-un vertij rotator intens de cîteva zile, însoțit de greață, vărsături și instabilitate prelungită.

Traumatismele craniene– pot genera o leziune ( fistula perilimfatică), temporară sau definitivă la nivelul urechii interne care poate determina tulburări de echilibru.

Vertijul paroxistic pozițional benign (VPPB)-reprezintă un episod acut de vertij intens, declanșat de o mișcare bruscă a capului( un traumatism, postoperator), episod infecțios,osteoporoză, și se datorează desprinderii și deplasării în canalele semicirculare ( cel mai frecvent la nivelul canalului posterior) a otolitilor-particule de carbonat de calciu- care irită structurile senzoriale cu apariția unui vertij rotator într-o anumită poziție a capului.Atenție-Auzul este normal.

Boala Meniere constă într-o hiperpresiune la nivelul structurilor urechii interne și se manifestă prin crize vertiginoase periodice caracterizate prin triada- vertij intens, rotator, prelungit, însoțit de greață, vărsături, tinitus-zgomote sau țiuituri în urechi și scăderea progresivă a auzului.Boala Meniere este o boală evolutivă, invalidantă, uneori ducînd la pensionarea pacienților.

Vertijul de origine centrală-apare în tumori cerebrale, accidente vasculare cerebrale- și în general este însoțit de o serie de simptome neurologice- tulburări de vorbire, vedere dublă, slăbiciune la nivelul membrelor superioare sau inferioare,amorțeală sau furnicături la nivelul diferitelor părți ale corpului, pierderea constieintei-situație cînd sunt necesare investigații complexe, evaluare neurologică și examen RMN.

Migrenele-crizele de cefalee( dureri de cap intense) pot asocia tulburări de echilibru, între atacuri, pacienții putînd să-și mențînă echilbrul fără probleme.

Medicamentele ototoxice-antibiotice-gentamicină, streptomicină,kanamicină, în doze mari,aspirina.
Vertijul psihogen-sindroame anxios-depresive,atacuri de panică,etc…

Presbivestibulia-un fenom degenerativ la nivelul sistemului vestibular, care apare la persoanele virstnice și care asociază și deficiențe oftalmologice, neurologice, reumatologice ( spondiloze, artroze) și de geriatrie.

Care sunt simptomele în Tulburările de echilibru?

  • Vertij sau Amețeală.
  • Cădere sau senzație că veți cădea.
  • Greață, vărsături,transpirații.
  • Încețoșarea vederii.
  • Leșîn sau senzație de plutire.
  • Confuzie sau dezorientare.
  • Schimbări la nivelul tensiunii arteriale și al ritmului cardiac.
  • Panică, anxietate, frică.

Diagnosticul tulburărilor de echilibru

Rămîne în continuare o provocare, de multe ori pacientul fiind supus unor investigații costisitoare, de neurologie și neurochirurgie și primind tratamente greșite, care încetinesc recuperarea vestibulară datorită unui diagnostic eronat.

În Clinica ORL AS MEDICAL , pe lângă o anamneză amănunțită și un examen clinic complex, pacienții cu tulburări de echilibru, sunt supuși unor teste non-invazive, nedureroase, cu aparatură de specialitate, de înalta performanță, în vedera obținerii unui diagnostic cît mai corect și stabilirii tratamentului adecvat tipului de afecțiune.

Mai jos vei găsi tehnologiile inovatoare pe care clinica ORL AS MEDICAL le pune la dispoziție.

Video Head Impulse Test

VideoHit este investigația ce testează individual funcția celor șase canale semicircular, cea mai frecvent afectată component a sistemului vestibular periferic.

Posturografia statică computerizată

Posturografia statica computerizată (PSC) este un test de stabilitate posturală.

Reeducarea vestibulară

Aceasta consta intr-o serie de exercitii de coordonare a miscarilor pacientului efectuate direct pe platforma posturografului.

Videonistagmografia

Videonistagmografia este primul test care se efectuiază în cadrul bilanțului vestibular.

„Un organism sănătos este camera de oaspeţi a sufletului, un organism bolnav, o închisoare.”

O mai bună îngrijire a sănătății este misiunea noastră

Număr de telefon

0756 920 920

Luni - Marți: 8:00 - 17:30

Joi: 8:00 - 17:30

Sâmbătă: 8:00 - 14:30