Despre vertij

Recunoașterea acestuia,amețeală și instabilitate cu doamna doctor Simona Simion

Verijul este o iluzie de mișcare, o senzație eronată de deplasare a corpului în raport cu mediul înconjurător, sau a mediului înconjurător în raport cu corpul, obiectivată prin nistagmus vestibulo-ocular. Nistagmusul este o oscilație ritmică, involuntară a ochilor,ce însoțește adesea un atac de verij. Evaluarea nistagmusului este o metodă importantă în stabilirea diagnosticului la pacienții cu dificultăți în menținerea echilibrului, datorită faptului că pacienții nu-l pot influienta sau compensa.

Amețeala nu este o boală, ea poate fi generată de o serie de disfuncționalități ale organismului-stări febrile,disfuncții tirodiene, anemii, hipo/hiperglicemii,tensiune oscilantă, atacuri de panică,suprasolitari nervoase,stres,stări de oboseală…etc..

Răul de mișcare este o altă formă de amețeală și instabilitate care apare la pacientul care merge cu vaporul, mașînă sau se da în leagăn și este adesea însoțit de greață și vărsături.

Vertijul paroxistic pozițional benign ( VPPB ) este cea mai frecvența cauza de vertij, fiind considerată una din principalele cauze de cădere la persoanele vârstnice.Vertijul paroxistic pozițional benign este o afecțiune mecanică a labirintului care se manifestă prin episoade de vertij rotator, brusc instalate, apărute la modificarea de poziției capului în raport cu gravitația( mișcări de întoarcere pe o parte și pe cealaltă în pat,în momentul întinderii în pat, la orizontală,cînd pacientul se uită în sus sau la orice altă mișcare bruscă a capului).